Terug naar overzicht
15 april 2019

Algemeen Commandanten dag met Duits tintje

Getbigthumbnail (10)

Op 9 april kwamen de Algemeen Commandanten geneeskundige zorg bij elkaar voor hun jaarlijkse OTO-dag (opleiden, trainen, oefenen). Dit jaar stonden internationale samenwerking, zorg continuïteit en cyber op het programma.

Kennismaking Duitse collega’s
Tijdens een incident in Twente is er een redelijke kans op samenwerking met onze Duitse crisisorganisatie collega’s. Daarom waren voor het thema ‘internationale samenwerking’ de Duitse Algemeen Commandanten geneeskundige zorg (ACgz) uitgenodigd; de Meldekopfler uit regio Munster. Na de kennismaking was er een korte communicatie oefening. Hierbij bleek dat de gemaakte afspraken duidelijk en werkbaar zijn. Maar het spreken van dezelfde taal is nog wel eens lastig. Uiteindelijk is het iedereen gelukt om de juiste afstemming te vinden.

Zorg continuïteit
Raoul Evers van Aveleijn heeft deze dag toegelicht hoe Aveleijn omgaat met het thema zorg continuïteit. Hij had een zeer interactief en verhelderend verhaal. Daarbij werden natuurlijk de 7 disbalansen benoemd. Maar ook de uitval van ICT als eventuele achtste disbalans is genoemd, een zeer actueel thema.

Cyber
In het thema cyber heeft Joost Hofhuis de algemeen commandanten meegenomen in de recente ICT storing van het MST Enschede. Joost was ten tijde van dit incident in dienst als Algemeen Commandant geneeskundige zorg en kon de groep daardoor uit eigen ervaring een beschrijving geven van de verloop van het incident. Vervolgens zijn gezamenlijk de gevolgen van dit incident besproken voor de korte, middel lange en lange termijn. Welke gevolgen heeft een dergelijk incident voor ons als crisisorganisatie, welke rol hebben we dan?


Na alle serieuze zaken wat het tijd voor een stukje ontspanning waarbij Rob Poelman ons erg verrast heeft met zijn verborgen boogschiet talent. Tijdens een gezamenlijk diner is de dag nabesproken. Iedereen kijkt terug op een zeer leerzame en verhelderende dag.