ghor_rgb

Interactieve en informatieve workshop Slachtofferinformatie en -communicatie

Geplaatst op: 20-6-2017

Dinsdag 20 juni namen zo’n 70 collega’s van de Twentse crisisorganisatie deel aan de workshop over Slachtofferinformatie en -communicatie. De collega’s van de verschillende kolommen politie, bevolkingszorg, ambulance/GHOR, informatiemanagement en crisiscommunicatie gingen gezamenlijk aan de slag met het thema Slachtofferinformatie. Ook samenwerkingspartners zoals de Spoedeisende Hulp en het Nederlandse Rode Kruis waren aanwezig.


Albert Gieling, voorzitter van de werkgroep vakbekwaamheid heette iedereen welkom, waarna Sabine van der Veen, OTO-coördinator van GHOR Twente de kennis van de aanwezigen testte over termen als slachtoffer, verwanten, SISOS, maar ook over hun kennis van de processen en verantwoordelijkheden. De termen en processen werden toegelicht door experts van politie, GHOR, bevolkingszorg en crisiscommunicatie.

Later gingen de aanwezigen in multidisciplinaire teams aan de slag met een casus. In het beschreven scenario was er sprake van een groot aantal slachtoffers. De teams kregen de opdracht het incident vanuit hun eigen discipline te benaderen en hun acties te benoemen. Vervolgens moest het team gezamenlijk bepalen of SIS (Slachtoffer Informatie Systematiek) al dan niet ingezet moest worden.

De deelnemers waren enthousiast over de workshop. Het was goed om de systematiek en inhoud te bespreken. Maar net zo waardevol waren de casus en de bespreking daarvan, waarin de accenten binnen de verschillende kolommen duidelijk werden en de regelgeving die een rol speelt in het delen van persoonsgegevens van slachtoffers.

Terug naar het nieuwsoverzicht