ghor_rgb

Oefening crisisorganisatie Hof van Twente

Geplaatst op: 15-1-2018

In alle Twentse gemeenten oefent de veiligheidsregio de onderdelen van de crisisorganisatie. Op 11 januari hielden we een oefening in de gemeente Hof van Twente. We deden dit in samenwerking met Carintreggeland.

Het scenario
Voor de oefening gold het volgende scenario: Op 11 januari komt er een melding binnen bij de meldkamer over een gasexplosie in een verpleeghuis. Door de explosie is een deel van het gebouw ingestort. De bewoners, waarvan een deel verminderd zelfredzaam is, moeten geëvacueerd worden. De gaslekkage is niet snel te dichten, waardoor de nabijgelegen woonwijk mogelijk ontruimd moet worden.

Crisisorganisatie in actie
Bij dit soort incidenten komen meerdere hulpdiensten in actie, zoals politie, brandweer en ambulance. Tijdens deze oefening speelden verschillende elementen een rol: brand, ontruiming van een gebied, communicatie, opvang en nazorg.
Behalve de hulpverleningsdiensten, worden ook medewerkers Bevolkingszorg, Communicatie en Informatiemanagement bij een soortgelijk incident ingezet. Bevolkingszorg regelt een opvanglocatie voor betrokkenen. Via de collega’s informatiemanagement wordt alle noodzakelijke informatie gedeeld. Het team communicatie zorgt voor juiste berichtgeving naar de buitenwereld. Ook medewerkers van het verpleeghuis zijn nauw betrokken bij de aanpak van het incident.

Altijd voorbereid
De hulpdiensten zijn altijd voorbereid en staan 24/7 klaar. Maar bij kleinere incidenten zijn niet alle onderdelen van de crisisorganisatie betrokken. Daarom is het goed om af en toe grotere incidenten te oefenen.


In het Risicoprofiel Twente staan verschillende risico’s beschreven. Tijdens de oefeningen speelt één van de risico’s een rol. Bij deze oefening was het risicoprofiel ‘brand in object met verminderd zelfredzamen’. Kijk hier voor meer informatie over het risicoprofiel.

Terug naar het nieuwsoverzicht