Terug naar overzicht
15 maart 2018

Eindsymposium PREpare

Website Spoedzorg Z Grenzen

Ruim 100 geïnteresseerden waren 14 maart aanwezig tijdens het afsluitende symposium van het 3-jarig project PREpare.

Diverse sprekers hebben deze middag getoond wat er door hun organisatie is bewerkstelligt in de afgelopen drie jaar.

Een greep hieruit:

  • Zo werd het belang onderstreept van grensoverschrijdende oefeningen, zoals onlangs in Munster werd gehouden bij het Institut der Feuerwehr NRW. Maar ook de scholingsmodule voor de  Notfallsanitäter.
  • Dankzij de samenwerkingsovereenkomst tussen Oost-Achterhoek en Kreis Borken, inzake Duitse ambulance inzet in Nederland, zijn in de tweede helft van 2017 ruim 50 inzetten van Duitse ambulances in Nederland geweest. Een mooi resultaat!
  • Nu al worden 20 patiënten per jaar met een hartinfarct vanuit het SKB naar het Agneshospitaal in Bocholt (DE) gebracht, binnenkort zal ook Witte Kruis patiënten vanuit de Oost-Achterhoek  met verdenking op hartinfarct naar het St. Agneshospitaal  vervoeren.
  • Kinderen vanuit Gronau met een acute zorgvraag kunnen sinds een aantal jaren terecht in het Enschedese Medisch Spectrum, waardoor ze sneller behandeld kunnen worden dan wanneer ze naar het dichtstbijzijnde Duitse ziekenhuis met een kinderafdeling zouden moeten. Hierbij gaat het om 30-70 kinderen per jaar.
  • De samenwerking tussen de EUREGIO-klinik in Nordhorn en de ambulancedienst die vanuit Noord-Oost Twenten patiënten met verdenking op CVA en extremiteitenletsel naar Nordhorn brengen, verloopt helaas minder goed dan gehoopt. Hier worden verder onderzoek naar gedaan.

Al met al heeft het project PREpare deuren geopend voor een goede grensoverschrijdende samenwerking in de acute zorg. Er zijn in die 3 jaar goede resultaten geboekt en daar zijn we trots op!

En nu verder... want Noaberschap moeten we goed onderhouden!