Terug naar overzicht
27 juni 2018

Oefenen, oefenen, oefenen ... de 'Triple GGB' oefenreeks

Getbigthumbnail (1)

Alle collega’s staan klaar op de eigen uitgangsstelling en wachten op de eerste melding en alarmering; De meldkamer, de ambu-koppels, het Nederlandse Rode Kruis, het MMT van het MST en de Officier van Dienst Geneeskundig. Iedereen staat in de startblokken.

Na de eerste 112-meldingen gaat de oefening echt van start: “er is een grote brand bij een vermoedelijk illegaal housefeest in een verlaten pand. Er zijn veel gewonden”. De alarmering, opschaling en aanrijtijden van alle betrokken partijen zijn zo realistisch mogelijk gesimuleerd. Zo krijgen de collega’s de kans de GGB-structuur zo goed mogelijk op te zetten. Zodra het laatste koppel en het MMT gearriveerd en klaar voor de daadwerkelijke hulpverlening zijn, geven de oefenstafleden en waarnemers na 30 minuten het sein: ‘EINDE OEFENING’. Wat verstoord en verbouwereerd kijkt de Command&Control naar de oefenleiding; “hoezo, einde oefening, we zijn net begonnen?!”

In de GGB-opschaling is de samenwerking tussen de meldkamer ambulance, de ambulance-koppels, het Nederlands Rode Kruis, het MMT en de GHOR ontzettend belangrijk. Als sinds de invoering van de GGB-structuur oefenen we dit met alle partijen. Reflecterend op de oefeningen van 2016 in voorbereiding op 2017 merkte Arnold van der Werff (toentertijd noodhulp coördinator binnen het NRK) op dat het succes (of niet…) van de samenwerking en de GGB-structuur in de eerste 20 tot 30 minuten van de oefening zit: “als het niet lukt in de eerste fase de structuur stevig neer te zetten, dan is dat bijna niet meer recht te trekken in de resterende oefentijd, en toch oefenen we dan 1,5 uur stug door. Kan dat niet anders? Kunnen we niet die eerste 20/30 minuten gewoon een paar keer doen?” Ja natuurlijk kan dat! En zo ontstond de GGB-Tripple-oefenreeks in 2017.
“Hoezo einde oefening, we zijn net begonnen?!” “Ja, maar geen zorgen, we gaan zo weer verder, vanaf het begin, we doen het allemaal (vanaf alarmeren, zonder aanrijden) gewoon nog een keer”.

Drie keer hetzelfde oefenen, drie kansen om in dat bepalende eerste half uur de structuur communicatie goed neer te zetten. Wel met een korte evaluatie tussen de oefenrondes door. Wat ging goed, en wat kan de volgende ronde beter? Op deze wijze oefenen, maakt dat de leerpunten beter beklijven. Ook hebben de deelnemers de gelegenheid deze direct in de volgende oefening om te buigen naar succeservaring. Dit is veel effectiever dan later de verbeterpunten terug te lezen op papier.

In een oefening als de GGB-Triple-reeks is het niet mogelijk alle collega’s met een functie binnen het GGB te beoefenen. Veel collega’s hebben dus nog niet de kans gehad in deze nieuwe oefening deel te nemen. Daarom draaien we ‘GGB-Tripple’ in 2018 gewoon nog een keer, waarom iets nieuws verzinnen als we een mooie oefening op de plank hebben liggen die een succes was. Uit de oefenreeks 2017 hebben we hier en daar nog wat oefentechnische evaluatiepuntjes die we gaan fine-tunen, en dan is het in november 2018 weer tot drie keer toe: EINDE OEFENING!’