Terug naar overzicht
26 november 2021

Oproep zorgketen: Help jij ons zorgen?

Getbigthumbnail (32)

Jouw huisarts, de ambulancedienst, het ziekenhuis, de wijkverpleging en verpleeghuizen hebben jouw hulp nodig. De druk op de zorg is groot en jij kunt helpen om die te verlichten.  

Wat kun jij zelf doen om de zorg te verlichten?


Mijd de zorg niet

Ben je bezorgd over je gezondheid? Of worden je klachten erger? Bel overdag je huisarts! Als je onder normale omstandigheden je huisarts zou bellen met een medische vraag, doe dat nu dan ook. Wacht niet tot de avond- of weekenddienst. Als je 's avonds of in het weekend belt, kost het de zorg meer inspanning om voor jou de juiste zorg te organiseren. Bovendien kent jouw huisarts jou het best en kan dus sneller de juiste hulp geven.

Zorg goed voor jezelf

Door een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. Je ondersteunt je weerstand door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Leef zo gezond mogelijk, dan werkt je afweersysteem het beste.

Kijk naar elkaar om

In deze coronacrisis hebben veel mensen het zwaar. Heb je tijd en ben je zelf fit, kijk dan hoe je iemand in je omgeving kan helpen. Doe bijvoorbeeld boodschappen voor iemand die zelf de deur niet uit kan of kook een extra maaltijd. Kijk eens bij iemand door het raam of doe een briefje in de bus om je hulp aan te bieden. Vraag wat iemand nodig heeft. Van een kaartje of telefoontje worden ook veel mensen blij.

Maak een plan

Het is goed om er nu al over na te denken wie jou kan helpen als het nodig is. Wie zijn je contactpersonen en mogen over jou beslissen als je dat zelf niet meer kan? Praat ook met je huisarts en je naasten over welke zorg je wel of niet wilt ontvangen. Wil je bijvoorbeeld opgenomen worden in het ziekenhuis of kies je ervoor om thuis te blijven? Het is niet makkelijk om dit te bespreken. Maar nu kun je er nog zelf over beslissen. Maak hierover afspraken met elkaar.

Help jij zorgen?

De zorg is van iedereen en iedereen kan een steentje bijdragen. Help jij zorgen? Kijk voor meer informatie op www.acutezorgeuregio.nl/helponszorgen.