Terug naar overzicht
27 augustus 2019

Risicobeheersing bij de GHOR: over zelfredzaamheid en tunnels

Getbigthumbnail (13)

Het team van GHOR Twente is zeer divers. Sommige collega’s zijn nog niet lang afgestudeerd en anderen werken al jaren bij de GHOR en de voorlopers daarvan. Eén van die collega’s is Jan. Binnen GHOR Twente houdt Jan zich bezig met risicobeheersing.

Ontwikkeling
Jan is in dienst gekomen bij de hulpdiensten voor een breed pakket aan taken. Gaandeweg is hij zich meer gaan specialiseren in risicobeheersing. Zo adviseert hij nu het bevoegd gezag (zoals gemeenten en waterschap) over infrastructuur en externe veiligheid.

Voorbeelden van projecten zijn de tunnel in Nijverdal, nucleaire projecten (jodiumprofylaxe) maar ook in de voorbereiding bij het ontwerp van een nieuw bedrijventerrein heeft Jan nodig steentje bijgedragen. Dit zijn langdurige trajecten waarbij veel partijen betrokken zijn.

Zelfredzaamheid
Jan beoordeelt namens GHOR Twente of er in de plannen voor een bedrijventerrein voldoende rekening gehouden wordt met de zelfredzaamheid. Als er iets ernstigs gebeurt, op het terrein, zijn mensen dan goed in staat om te vluchten?

Daarvoor worden diverse scenario’s bedacht en doorlopen om met zoveel mogelijk aspecten vooraf rekening te houden. De uitkomsten worden daarna meegenomen in het bestemmingsplan.

Zelfredzaamheid is ook een aandachtspunt wanneer er nieuwbouw van bijvoorbeeld een fabriek met gevaarlijke stoffen plaatsvindt in de omgeving van een ziekenhuis of wooncomplex met senioren. In gevallen van ernstige calamiteiten wanneer de aanwezigen in een dergelijk gebouw geëvacueerd moeten worden, zal dit meer tijd kosten.

Tunnel
Eén van de meest sprekende projecten waar Jan aan meegewerkt heeft, is de Salland-Twentetunnel in Nijverdal. Deze gecombineerde spoor- en autotunnel is de enige tunnel in Twente. In de voorbereiding is vanuit de GHOR meegedacht hoe – bij een calamiteit – mensen kunnen vluchten en hoe aanrijroutes van hulpdiensten gewaarborgd blijven.