Terug naar overzicht
28 maart 2019

Terugblik eerste ICO-basistraining

Getbigthumbnail (8)

Donderdag 21 maart was het dan zover! De eerste basistraining voor zowel nieuwe als huidige informatiecoördinatoren, georganiseerd door GHOR Twente in goede samenwerking met Bureau Acute Zorg Euregio. Locatie: Van der Valk te Enschede. Met de aanwezigheid van maar liefst veertien (!) deelnemers op Oost-3 (Twente, IJsselland en VNOG) was de eerste training goed vertegenwoordigd. Een goed moment om kort terug te blikken op de geslaagde middag.

Eric-Jan Broeken heeft die donderdagmiddag de deelnemers meegenomen in de wereld van het ‘netcentrisch werken’ (oftewel het delen van informatie met elkaar). Welke informatie is van belang ten tijde van een ramp of crisis en waarom delen wij überhaupt informatie met elkaar? Wie is de regisseur op dit vlak en hoe zetten we de informatie vanuit het crisis(beleids)team in het Landelijk Crisismanagement Systeem-geneeskundige zorg (LCMSgz)? Verscheidene vragen die de revue zijn gepasseerd tijdens de training.

Bovendien kwam de samenwerking tussen een Informatiecoördinator en een Hoofd Informatie (HIN) ten tijde van een ramp of crisis aan bod. De ICO is namelijk verantwoordelijk voor het bijhouden van actuele beeld van de interne organisatie. De HIN vertaald dit op haar plaats naar het algemeen geneeskundig beeld in LCMSgz. Op deze manier komt er een totaal beeld van de regio. Met de aanwezigheid van een Hoofd Informatie, in dit geval Joos Perrier, konden de deelnemers specifieke vragen stellen over diverse onderwerpen. Dit werd dan ook veelvoudig gedaan.

Aan het eind van de training hadden de deelnemers de mogelijkheid om terug te blikken op de training: ‘een interessante, nuttige middag’ klonk het veelvoudig. Om de training om een waardige manier af te sluiten kregen de deelnemers een ‘bewijs van deelname’ mee, ter waardering voor hun komst.