4 oktober 2024
IMG 1061 (1)

Succesvolle grensoverschrijdende rampenoefening

Enschede “Treinongeval met een bus: een buschauffeur is niet gestopt bij een spoorwegovergang en in botsing gekomen met een trein. Een ooggetuige en ook de melder van het incident kunnen op dit moment nog weinig zeggen over het aantal slachtoffers ter plaatse. Daardoor is er in eerste instantie veel verwarring en is de situatie onduidelijk.” Dit fictieve scenario was het onderwerp van een grootschalige gezamenlijke oefening van Nederlandse en Duitse hulpdiensten met meer dan 110 hulpverleners, 30 voertuigen, een reddingshelikopter en 30 ongevalsverslaggevers, die woensdag 2 oktober 2024 plaatsvond op het oefenterrein van de Twente Safety Campus in Enschede. 

Duitse en Nederlandse methodiek

Het bijzondere was dat het fictieve scenario zich 's ochtends aan Duitse zijde in Stadtlohn afspeelde waarbij de Duitse hulpdiensten hun MANV-methodiek (Massenanfall von Verlezten) hanteerden, met ondersteuning van de Nederlandse hulpdiensten. In de middag speelde de oefening zich af in Enschede, waar de Nederlandse hulpdiensten het scenario afhandelden volgens de GGB-methodiek (Grootschalige Geneeskundige Bijstand). Daarbij kregen ze assistentie van de Duitse hulpdiensten. Voor het eerst konden de hulpdiensten tijdens een oefening zowel 's ochtends als 's middags de hulp inroepen van een traumahelikopter van het ADAC-luchtreddingsstation in Rheine.

Werkwijzen van buurland

Het doel van de oefening was om de grensoverschrijdende samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse reddingsdiensten en de andere betrokken organisaties te verbeteren door de hulpdiensten vertrouwd te maken met de procedures en werkwijzen van het betreffende buurland. De oefening richtte zich op het waarschuwen en alarmeren van de hulpdiensten, commandovoering en coördinatie ter plaatse, samenwerking en communicatie tussen de hulpdiensten en het vervoer van patiënten naar ziekenhuizen. 

Blijven uitwisselen

“Deze oefening heeft opnieuw aangetoond hoe belangrijk het is dat we voortdurend onderlinge uitwisselingen blijven organiseren. Alleen op die manier kunnen we onze samenwerking blijven uitbreiden en elkaar effectief en snel ondersteunen bij een grootschalig incident”, aldus Manon Bruens, manager Bureau Acute Zorg Euregio, en Hanjo Groetschel, medisch manager van de ambulancedienst van het district Borken, die ook deelnam aan de oefening als leidinggevende noodarts.

Deelnemende organisaties

De oefening werd georganiseerd door de veiligheidsregio's Twente en Noord-Oost-Gelderland, ambulancediensten Ambulance Oost en Witte Kruis, Bureau Acute Zorg Euregio, Kreis Borken en Landkreis Grafschaft Bentheim. Naast deze organisaties namen ook het ziekenhuis in Enschede (Medisch Spectrum Twente), het Rode Kruis, de Brandweer- en Ambulanceacademie Bocholt, de brandweer Gronau, Brandweer Twente, GHOR Twente, Klinikum Westmünsterland, het St. Antonius Ziekenhuis Gronau, de districtspolitie Borken, het Grensoverschrijdend Politieteam Bad Bentheim en ADAC Luchtredding deel. Oefenterrein Twente Safety Campus is een initiatief van Veiligheidsregio Twente.

Bron: Persbericht Bureau Acute Zorg Euregio